Tuesday, December 27, 2011

SESI LATIHAN WRECKÄR

Wreckär yang bakal mengeluarkan debut mini-cd mereka pada tahun depan kembali mengadakan latihan untuk 2 lagu baru. Sebanyak 3 lagu telah berjaya direkodkan. Bagi yang belum mengetahui Wreckär adalah sebuah band Punk/Crust/Rock & Roll yang dipengaruhi oleh Venom, Motorhead, Misfits, Wolfbrigade, Dishammer, dan sebagainya. Mengunakan prinsip live recording dan mempertahankan aura muzik Rock & Roll era 70-an dan awal 80-an.

Cabaran yang dihadapi buat masa ini adalah penetapan bunyi bass pada setiap sesi latihan dan tumpuan pendengaran oleh pemain drum harus sensitif disebabkan ketiadaan bunyi gitar. Seringkali permainan kami akan sesat untuk beat yang laju. Namun keadaan huru-hara ini yang menyebabkan setiap kali sesi latihan kami gembira dan lebih bertenaga.

Ikuti sesi latihan di malam hari Krismas yang lalu >


Tuesday, December 20, 2011

WANITA

Tulisan blog hari ini agak berbeza dari yang sebelum ini oleh kerana membicarakan tentang kewujudan satu makhluk yang diciptakan Tuhan buat kaum seperti aku. Blog hari ini juga ditulis oleh disebabkan makhluk sempurna ini telah menjadikan hati aku berat, nafas aku sesak dan jiwa aku gundah dek kerananya. Terima kasih juga kepada wanita kerana kerana mereka juga membuatkan aku kembali ingat kepada Tuhan. Terima kasih penderitaan.

Ada dua jenis wanita yang sering kita bersemuka. Satunya yang baginya seorang lelaki sudah cukup untuknya. Hanya lelaki itulah segala-galanya buat dirinya. Dan yang keduanya, baginya dia mahu menjadi tumpuan semua lelaki. Tidak cukup dengan suaminya, segala lelaki di alam maya perlu tahu keangunan dirinya, tidak kira tubuh badan, personaliti dan kebolehannya. Dia tidak tidak lokek untuk berkongsi dengan mana-mana lelaki. Malah itu satu kepuasan atau lelaki adalah trofi baginya.

Namun dari segi fitrah. Sifat wanita yang nombor 1 tadi adalah fitrah sebenar mereka. 

Wanita cantik? Wanita cantik ini ada beberapa kriteria mereka. Sesetengah lelaki meletakkan tanda aras tertentu untuk mengkelaskan wanita cantik. Menurut pandangan aku, untuk mengetahui wanita itu cantik mudah sahaja. Kita nilai fizikal wanita itu! Dan untuk mengetahui wanita itu SANGAT cantik, cuba perhatikan adakah motivasi anda untuk berkerja atau belajar akan hilang jika seseorang wanita rakan sekerja/sekelas anda tidak hadir? Adakah anda tiba-tiba rasa cemburu bila melihat seorang lelaki tolong punch kad seorang wanita teman sekerja anda sedangkan anda lebih mengenali wanita itu? Adakah anda terasa terlalu seronok apabila mendapat sms dari rakan wanita sekelas yang hanya bertanyakan hal berkaitan pelajaran? Adakah anda mencemuh seorang wanita kerana pakaiannya, dan apabila wanita ini memakai pakaian yang serupa, anda menjadi bias dan mengatakan ia sempurna? Anda menjadi terlalu gembira apabila seorang wanita meminta pinjam wang kerana tiada wang kecil untuk membeli minuman? Samada anda memberi pinjam atau terus membelanja wanita itu, anda menjadi sangat seronok? Pernah? Anda memandang seseorang wanita itu dengan hati yang bedegup kencang, walaupun anda melawan perasaan terhadapnya atau menoleh kearah lain tetapi anak mata anda tetap berada pada bayangan wanita itu? Anda sanggup mengubah personaliti atau fesyen semata-mata kerana seorang wanita pejabat/kelas anda meminati ikon tertentu? Anda mengharapkan wanita itu menjadi peneman hidup hingga ke akhir hajat? Jika anda terjerumus di dalam orbit wanita-wanita itu. Maka benar wanita itu tersangat cantik.
 

Kelemahan aku. Wanita cantik dan bijak. Dua kualiti yang membuatkan aku mudah terpikat. Tetapi aku memilih term : wanita yang membahagiakan. Aku selalu gunakan term ini untuk describe wanita-wanita yang ingin aku berkawan. Wanita yang membahagiakan bagi aku begini:

Dia mempunyai perwatakan yang ceria: pertuturan, susun kata tidak semestinya lemah lembut dan tidak pula kasar. Sederhana tetapi harus pandai buat aku ketawa dan lucu. Manja tetapi tidak keanak-anakkan. Bijak mengatur kehidupan sendiri dalam masa yang sama sangat terbuka menerima idea dan pandangan aku. Boleh berdikari namun masih memerlukan bimbingan. Sentiasa menghala kepada perkara positif dan kebaikan walaupun dia nakal. Berfalsafah. Biasanya wanita sebegini tidak materialistik dan jati diri kuat. Dan muzikal. Ini bonus.

Tidak semestinya mereka di atas ini muslimah tudung litup atau seksi atau tersangat cantik atau kaya dari bandar atau miskin dari kampung. Itu semua aku tidak kisah. Kalau mereka wanita yang membahagiakan aku seperti di atas. Wanita sebegini pasti mengembirakan hidup aku dan aku yakin dapat membentuknya jika dia mahu terus hidup bersama aku.

Nasihat seorang rakan aku agar memilih keturunan wanita yang ingin kita dampingi sebab itu hak seorang anak ke atas bapanya iaitu seorang lelaki harus mencari wanita dari keturunan yang baik untuk menjaga serta mendidik anak-anak. Rakan aku ini cukup sensitif dengan jalang, sundal dan janda. Aku juga begitu, namun kini aku memberi sendikit toleransi dalam hal ini, sebabnya pernah seorang ustaz menceritakan dahulu seorang lelaki bani Israel yang melanggan pelacur dan seorang pelacur yang insaf dan bertaubat akhirnya berkahwin yang kemudiannya zuriat mereka diangkat menjadi seorang nabi. Jadi ini bersangkut dengan hidayah Allah juga. 


Alaf ini terbit pula terma seperti milf yang mula mengiktiraf perbuatan ibu-ibu yang pandai menjaga penampilan diri sehinggakan remaja-remaja seusia anaknya sendiri menyimpan hasrat untuk menidurinya. Jika dahulu perkataan dan perbuatan sebegini adalah taboo. Kini wanita-wanita dewasa yang anggun berbangga digelar milf. Mom I Like To Fuck. Itu singkatannya.

Seorang rakan aku memperkenalkan terma MBL, Married But Looking katanya. Bagi aku ini adalah species wanita yang suka menjadi tumpuan semua lelaki seperti yang telah aku nyatakan diawal tajuk ini tadi. Wanita jenis ini sangat mudah dikenali dan tidak perlu berusaha gigih untuk bersamanya. Dalam sesetengah kes, wanita MBL ini bertindak sedemikian kerana hidup mereka disisihkan suami, kurang kasih sayang atau akibat dendam terhadap si suami yang menduakannya. Apa pun alasannya, ia tetap salah. Dan memilih untuk mendamping wanita seperti ini adalah menempah sekeping tiket menuju kesengsaraan hidup.

Kata seorang rakan kemarin, apabila seseorang itu sedang melakukan zina. Imannya pada waktu itu telah diangkat oleh Allah s.w.t. Pada waktu itu memang tiada iman lagi dalam dirinya. Mungkin selepas itu barulah ia turun semula secara berperingkat atau ia tidak lagi turun (maknanya mati dalam keadaan maksiat). Begitulah juga bila kita mula beramal soleh, mula kusyuk dalam solat, mula perbanyakan zikir, begitu pantas kita ditimpakan dengan berbagai-bagai ujian. Kenapa? Kerana iman kita sangat kental masa itu. Dan itulah masanya ujian yang hebat juga akan datang. Pesan rakanku lagi, Iblis pernah berkata jika segala tipu daya yang digunakan telah gagal maka akhir sekali ia akan datangkan dalam bentuk wanita.

Adakah anda merasa wanita anda membahagiakan anda? Aku gembira kerana Tuhan memberi peluang aku mendampingi wanita-wanita yang membahagiakan selama ini. Aku mohon maaf jika aku bodoh dan mensia-siakan sesiapa yang telah membahagiakan hidup aku. Aku juga bodoh kerana sering kali tidak dapat membezakan antara nafsu dan kasih sayang.  Percayalah aku seorang yang sentiasa menghargai wanita.

Thursday, November 10, 2011

ZOOM 505 GUITAR PEDAL


Okay, pedal ini telah digunakan oleh saya mencecah 3 tahun. Dan ia merupakan multi-effects pertama yang saya miliki. Kali pertama saya mengunakan Zoom adalah pada tahun 2005 di Time Tunnel Studio semasa merekodkan demo “Dead By Tomorrow” untuk Au Revoir. Saya langsung tidak berkesempatan untuk menyentuh pedal itu atau bereksperimentasi dengannya kerana jurutera bunyi Time Tunnel, saudara Jai yang pulun mencadangkan bunyi itu dan ini, disebabkan kejahilan kami. Maka apa yang ditetapkan oleh saudara Jai kami guna sahaja. Jadi kepada mereka yang berkesempatan mendengar demo terbabit, bunyi gitar tersebut mengunakan pedal Zoom secara terus menerus ke PC, bukan miking.
Terpengaruh dengan gaya rakaman mudah terbabit dan pengendalian pedal yang nampak mudah membuatkan saya membeli Zoom 505 ini. Saya fahamkan pedal siri ini juga telah dihentikan pengilangannya, membuatkan ia gaget yang agak vintage kini.
Binaan pedal ini padat dan lasak, mempunyai 24 kesan bunyi, boleh ditetapkan 9 kesan dalam pengunaan serentak serta di dalam 24 programs ( pijak ke kiri dan ke kanan ), turut dimuatkan 8 jenis distortion dan auto-chromatic tuner. Bunyinya macam rumit, berdasarkan saiz-nya yang kecil, tetapi bila anda mencubanya dan menetapkan dan menyimpan beberapa kesan bunyi. Untuk mencari tetapan sesuatu bunyi anda tekan butang edit kemudian + dan – bagi mencari jenis kesan bunyi, apabila jumpa dengan kesan yang anda inginkan contohnya Wah, ada tekan + dan – juga untuk menyelaraskan kuantiti Wah yang diinginkan. Seterusnya tekan store untuk menyimpan tetapan anda itu tadi. Saya percaya bagi anda yang cerdik pandai boleh mengunakan pedal ini dalam masa 10 minit.

Bagi mereka yang baru berkecimpung dalam pengunaan pedal, Zoom 505 ini adalah sesuatu yang hebat dan mudah dipakai. Ini kerana sebagai contoh Delay, ia ditetapkan mengunakan digit. Semakin tinggi digit maknanya semakin besarlah kesan yang anda perolehi. Anda tidak perlu memikirkan echo atau fade out lagi. Begitu juga equalizer yang ditetapkan melalui digit bukan fine tunning. Seperti yang saya katakan, ia memudahkan penguna-penguna muda yang baru gilakan gitar. Mudah dibawa, tidak perlu pedal case.
Namun jika anda seorang professional atau beranggapan diri anda pro, pedal ini tidak sesuai untuk anda kerana had tetapan dalam sesuatu kesan bunyi. Maknanya, walaupun dilengkapi dengan 24 kesan bunyi, semestinya setiap satu yang dimuatkan tidak memiliki kehebatan maksima berbanding seketul pedal khas untuk kesan bunyi terbabit yang dipenuhi beberapa tetapan lain lagi. Anda pasti merungut!
Sepekara lagi, jika anda mengunakan pedal ini untuk latihan di studio jamming. Jangan anda tetapkan bunyi yang bakal anda gunakan semasa jamming nanti di rumah mengunakan amp 10 watt anda kemudian anda datang ke studio mengunakan amp 100 watt pula. Kemudian anda hairan mengapa kesan bunyi yang dihasilkan telah lari. Tetapkan kesan yang anda inginkan berpadanan dengan amp yang anda gunakan, jangan buat di rumah. Buat di studio. Makan masa sedikit lah!
Sesiapa berminat untuk membeli pedal ini, saya ingin menjualnya dengan harga RM150. Harga termasuk pos.

Wednesday, November 9, 2011

PENDEDAHAN ILUSTRASI KULIT LP BLACKFIRE


Feudal Throne Records dengan bangganya telah mendedahkan hasil kerja grafik yang akan menjadi kulit hadapan piring hitam album sulung BLACKFIRE yang akan dikeluarkan semula oleh mereka pada tahun hadapan 2012. 

Ilustratrasi berkenaan dibuat oleh saya mengunakan warna air dan pena lukisan sepenuhnya, diilhamkan dari keseluruhan lirik dalam album tersebut. Secara peribadi, ia adalah makhluk dari imaginasi, tidak wujud makhluk seperti itu. Ia bukan Iblis, ia bukan jin. Ia datang dari imaginasi sepenuhnya. Rupa Iblis yang pernah menjelma dan diperlihatkan dihadapan Rasullulah dan sahabat-sahabatnya, mempunyai janggut sepanjang ekor kuda sebanyak tujuh helai, buta sebelah matanya dan belahan matanya ke atas serta gigi taringnya menjulur keluar seperti babi. Jadi itu bukan Iblis. Namun jika anda mempercayai Iblis sedemikian rupa, ketahuilah amat mudah baginya untuk merupa dalam apa bentuk sekalipun.

Bagi saya ia sekadar ilustrasi dari fantasi minda yang gelap.

Album yang akan dikeluarkan semula oleh label Jerman di dalam format piring hitam ini akan menjalani proses mastering di USA, dan menjalani proses pengilangan di Republik Czech. Manakala kerja-kerja reka letak kulit album dilakukan oleh artis Jerman Dusan Belohlavek


Berdasarkan pemerhatian, kebanyakan peminat-peminat muzik metal tanahair masih lagi kurang atau tidak berminat mengunakan kemudahan interaksi dan transaksi melalui internet. Feudal Throne dengan itu telah bertindak melantik Metal Zone Distro sebagai pengedar sah di rantau ini untuk kemudahan anda mendapatkan piring hitam ini dengan cepat dan selamat.

Sebagai menghormati peminat-peminat yang menyokong perjuangan Blackfire selama ini. Piring hitam ini bakal memuatkan beberapa lagu yang dipetik dari sesi pra-rakaman yang berlangsung di BlackAreaChamber Studio, Brickfield. Foto-foto lama dan baru, dan beberapa kejutan lain.

Hubungi:
Feudal Throne Records, Dave Theisen, P.O BOX 101408, D-41414 Neuss, Germany
Metal Zone Distro, Abdul Aziz ( +60175258101)

Saturday, October 22, 2011

INGIN BUNYI METAL?


Kita boleh lihat kini beberapa kumpulan telah mengambil pendekatan meningkatkan kualiti bunyi dengan mengunakan khidmat studio-studio canggih dari luar negara yang sangat arif tentang muzik berat. Kumpulan-kumpulan yang ternama dan mempunyai modal yang tinggi seharusnya menimba pengalaman merakamkan di studio-studio begini dan membawa kepakaran tersebut ke sini. Bagi kumpulan-kumpulan underground pula, apa salahnya melabur sedikit wang untuk mendapat sentuhan pakar demi menzahirkan bunyi yang anda impikan?

Dengan teknologi yang ada sekarang ini, sudah tidak mustahil lagi untuk mendapatkan khidmat mahaguru-mahaguru metal dari luar. Bukan saya mengagungkan orang-orang Barat ini, tetapi banyak yang boleh kita belajar dari mereka jika mahu serius dalam bidang ini kerana mereka adalah pelopor dan rajin mendalami apa yang mereka ceburi.

Saya mengunjungi sesawang Sonic Train Studio semalam. Sonic Train adalah sebuah studio yang dimiliki dan dikendalikan oleh gitaris tersohor, Andy La Rocque dari kumpulan Heavy Metal paling hebat di Denmark iaitu King Diamond. Studio ini terletak  di bandar Varberg, kira-kira 40 minit dari bandaraya Gothenberg, Sweden. Dipecahkan kepada 2 studio berasingan, mempunyai kemudahan ruang dapur, ruang rehat, bilik mandi, serta tempat penginapan. Rakaman dan suntingan dibuat dalam bentuk analog ke digital.


Gaya permainan tersendiri Andy adalah tidak asing lagi bagi pengemar irama Rock dan Metal di Malaysia, malah beliau mempunyai ramai pengikut tegar di sini. Kemahiran beliau mengolah solo-solo gitar masih belum tercabar hingga ke hari ini. Dalam erti kata lain, beliau lagenda.

Motto studio ini adalah “Wanna Sound Metal?”. Jadi, anda pasti paham siapa yang pasti memilih studio ini untuk merakamkan album.  Antara gergasi yang pernah mendapatkan kepakaran Andy disini adalah Swordmaster, Lord Belial, Snowy Shaw, Evergrey, Hammerfall, dan sebagainya.

Saya menghubungi Andy La Rocque untuk bertanyakan mengenai studio beliau ini. Tidak sangka pula beliau menjawabnya dengan pantas dan mesra. Saya memberitahu yang saya adalah peminat beliau dari Malaysia. Melalui perbualan kami, beliau menyatakan kos untuk setiap proses mastering full length album yang berdurasi sekurang-kurangnya 50 minit adalah kira-kira RM2200, yang bersamaan Euro499. Anda teruja?

Saya bertanya lagi, bagaimana kalau saya ingin mastering 1 lagu sahaja sebagai single? Andy menjawab sudah tentu boleh. Tetapi kerja-kerja untuk set-up peralatan adalah sama walaupun ia hanya untuk satu lagu, jadi ia akan jadi lebih mahal. Walaubagaimanapun, beliau menetapkan kira-kira RM900 atau Euro200 bagi satu lagu sahaja. Boleh tahan kan?

Siapa yang tidak mahu sentuhan Andy La Rocque! Namun saya tidak pasti adakah harga yang ditawarkan itu adalah selaras atau khas untuk saya sahaja. Ada baiknya anda hubungi beliau sendiri untuk mengetahui kaedah berurusan seperti jenis dan saiz fail yang diperlukan jika berminat.

Hubungi Andy La Rocque:
E-mail: info@sonictrainstudios.com
Phone: +46 (0) 340 13338

Tuesday, September 6, 2011

BLACKFIRE WOVEN PATCH



Feudal Throne Records (Germany) has been permitted for the production of 100 Blackfire cotton patches. The logo was originally sketched by Subri ( bassist) in 1984 and become Blackfire official hellmark ever since. Grab this limited edition patch for your jacket while stock lasts. Contact Feudal Throne Records for more informations.

feudalthrone@hotmail.de

Friday, September 2, 2011

WARMACHINE KINI KALUT DENGAN SESI RAKAMAN



Rosmaini atau dikenali sebagai Contraman adalah pengendali laman blog Dissecting The Euphony yang juga merupakan pengurus syarikat Print Media Enterprise turut menerajui sebuah projek band Death/Thrash Metal bernama WARMACHINE. 

Dan untuk makluman, syarikat beliau bertanggungjawab mencetak kulit album AU REVOIR “Engine Of My Heart” dan menjadi bakal dilantik sebagai pencetak rasmi produk Faithcraft Productions yang akan datang. WARMACHINE kini giat didalam studio rakaman untuk merekodkan material rasmi mereka yang turut akan menampilkan beberapa pemuzik undangan dari lubuk underground tempatan. Pada malam ini aku sempat mencuri masa selama 15 minit diatas undangan Rosmaini untuk memasukkan track vokal bagi lagu “Rats and Dogs”. Rakaman dibuat secara online, Rosmaini email kan mp3 lagunya, aku masukkan vokal di Faithcraft Studio dan email kan Wave file kembali pada beliau. 


Guide vocals dan lirik telah tersedia ada, jadi ianya mudah sahaja dimasukkan tanpa sebarang masalah. Apa yang boleh diberitakan disini, lagu ini berbaur politik, riffs yang Thrashy dan straight forward. Jadi gaya nyanyian semestinya agak lantang dan Sepulturish kot! Hahaha! Nantikan rilisan ini… 



Tuesday, August 9, 2011

THE RISE OF SHADOW OF DEATH

I have just finished my sketch for Shadow Of Death logo. For those who don't know, Shadow Of Death was previously known as Rotten Flesh. Formed in 2008, playing Technical/Brutal Death Metal in vein of Morbid Angel, Cannibal Corpse and Deicide. This Borneo bruts are busy in the studio now recording their debut material which will be release next month! Shadow Of Death also featuring Nasth Sheir from the legendary KREMATION on guitar assaults. Be warned!

Thursday, July 28, 2011

RAKAMAN SULUNG WreckäR TELAH BERMULA


Sesi rakaman untuk material pertama Wreckär telah bermula. Band yang mengunakan formula rakaman mentah dengan pengunaan 2 bass gitar serentak ini bakal mengeluarkan cd sulung mereka pada hujung tahun ini dengan konsep punk rock & roll.

Sunday, July 3, 2011

IPOH LOUDBLAST ANTHEMS PART: III

Jam pukul 8.30 pagi aku, Syed dan Ciwi bertolak dari Kangar menuju ke Lost World Tambun. Fufu macam biasa masih dengan sikap pendusta beliau, tiada langsung perasaan hendak maklum, nak balas sms, nak suruh bini jawab telefon beritahu yang beliau ‘demam’ . Rasanya ini kali ke-10 perjanjian munafikun terjadi di antara Fufu. 

Kami menyusur jalan lama ke Gurun kerana ini adalah agenda sarapan pagi roti canai kuah dhal di Restoran Khooja paling penting bagi setiap perjalanan jauh. Ciwi makan roti dan nasi kari ayam sekaligus. Kami sampai di R&R Sungai Perak jam 1.00, minum –solat siap, dapat sms dari Madi DOSA memaklumkan beliau dan isteri sedang pulun mandi manda di Lost World. 

Kami sampai di Lost World kira-kira jam 3.00 petang, tiket RM25 ( siap boleh mandi kalau bawa pakaian mandi, not bad!). Pemandangan cantik, gadis-gadis pun cantik. Ini adalah kali ke-2 aku ke Lost World of Tambun, pertama kali pada tahun 2007 aku bawa pelatih-pelatih juvana untuk aktiviti rekreasi. Tidak banyak berubah, cuma dahulu aku tidak perasan pula kewujudan Kepura Cave yang menyediakan pentas hiburan?



Tempat persembahan ini diubah suai dari sebuah gua batu kapur, lengkap dengan sistem penghawa dingin, sistem pencahayaan suram, sebuah pentas ketinggian 3 kaki, dan keluasan yang boleh menampung dalam 200 orang dalam suatu masa. Ketika kami sampai Enthrone Fall hampir selesai membuat persembahan, berdasarkan pemerhatian aku. Sistem bunyi yang digunakan di situ biasa-biasa, microfone memang gagal sepenuhnya, guitar memang tidak ketahuan apa yang keluar lagi kecuali band itu sendiri yang tahu apa yang dimainkan mereka. Dram sekadar boleh mendengar tempo, tone dan struktur bunyi kurang jelas kedengaran.


Dissectomy yang bermain selepas itu masih gagal menarik perhatian penonton, yang sememangnya masih janggal dengan muzik bawaan mereka. Apakah mereka telah mempunyai material yang telah direkod? Aku sendiri tidak pasti. Dua lagu covers pertama dari At The Gates “ Blinded By Fear” dan Morbid Angel “Day Of Suffering” hanya menarik segelintir peminat. 


Apabila Brabazom dan Vermillion naik ke pentas, kami jalan-jalan sekitar Lost World riadah mata, beli minuman dan cuci sistem pencernaan. Jadi tidak dapat dipastikan bagaimana mereka beraksi petang ini. Yang pasti, Brabazom memakai corpse-paint dan Vermillion kumpulan death metal wanita. Seterusnya, Vociferation Eternity mengambil alih, muzik mereka yang lebih ringkas dan kurang blastbeat dari kumpulan yang lain memberi sedikit ruang untuk mendengar apa yang mereka mainkan. Menampilkan semua anggota baru, Voci sekadar memberikan persembahan yang bersahaja petang itu dengan seleksi lagu klassik mereka yang sepatutnya cukup gamat. Azmaniac, Pemain dram asal mereka turut diundang untuk bermain lagu “Ocean Myth” dan persembahan mereka diakhiri oleh “Hati Syaitan” sebuah lagu cover dari Sofea sebagai penghormatan kepada hero-hero Perak. Semua anak metal Perak menyanyi bersama, dan lebih bersemangat dengan kehadiran Mamat Kalid, pengarah filem yang sedang dalam produksi pembikinan filem ROCK II. 


Filem Rock aku benci, Kak Limah pun aku benci. Heran aku apa yang best sangat?

Kini tiba Infectous Maggots, band pujaan Ciwi. Selama 2 bulan Ciwi tidur tak lena fikir tentang gig ini. Apabila Ciwi tengok Maggots main di Penang bersama Trauma (Indo) beberapa bulan yang lalu, Ciwi cerita kehebatan Fathul setiap kali dia jumpa aku. Boleh salam dengan Fathul, Ciwi rasa macam dapat salam dengan Michelle Yeoh. Ciwi seronok, kami pun tumpang seronok. Walaupun dah lama dengar Infectous Maggots, malah demo Maggot “Infectous” 1991 (pemberian Shammir Basement Records untuk di convert dan di remastered dan re-issue sebagai cd), aku masih belum berpeluang untuk menyaksikan mereka bermain sebelum ini. Jadi ini adalah pertama kali setelah mereka kembali bergiat aktif dengan anggota asal. 

Walaupun tembun, mengah, penat, lawak, suka berletiaq, Fathul ada karekter yang ‘twisted’ membuatkan persembahan Maggots berjaya menarik hadirin untuk menggila. Macam tidak percaya akan ada ‘mosh pit’, ‘stage-dive’, kerana sebelum itu suasana sangat lesu dan pasif. Walaupun apa yang dimainkan Maggots, apa yang disebut Fathul, hampir semua haru-biru tanpa dapat diselamatkan. Ini bukan salah Maggots. Mereka telah berikan yang terbaik petang itu dan semua pastinya berpuas hati terutama mereka yang mendapat t-shirt bootleg Iron Maiden Bali yang dilempar oleh Fathul. Bukan rasuah katanya!! Isteri Madi beri t-shirt tersebut kepada aku kerana dia dapat 2 helai, aku hadiahkan kepada Ciwi untuk buat kenang-kenangan.

Jam menunjukkan 6.30 petang apabila Maggots selesai membuat persembahan. Penganjur mengumumkan Wormrot akan bermain pada pukul 8 malam ini sebagai penutup persembahan. 2 kali aku minta Madi pastikan perkara ini, lalu kami menetapkan untuk makan malam di luar taman tema ini kerana segalanya 2 kali ganda mahal di sini. 


Selesai kami makan malam, aku mendapat panggilan telefon dari Hailul memberitahu beliau dalam perjalanan untuk lepak bersama kami setelah selesai melihat persembahan Wormrot. Celaka betoi! Wormrot dah main lagi?? Apahal dengan penganjur umum mereka akan main pukul 8 mlm tadi? Masing-masing kami di kedai makan melahu dan bengang dengan berita ini. Kecuali Ciwi yang tersenyum sendirian, makan pun tak lalu, cakap merapu sebab dah dapat tengok Maggots. 

Dengan kecewa kami berangkat pulang. Walaupun rasa macam sia-sia, aku niatkan aktiviti hari ini untuk bawa Ciwi makan angin. Kami berhenti di R&R Bukit Gantang untuk mandi, solat dan minum. Seterusnya dari situ kira-kira jam 10.30 malam, kami teruskan perjalanan dalam hujan lebat disepanjang jalan hingga tiba di Kangar pada jam 12.50 malam. Kesian pula kat Syed sebab anaknya di masukkan ke wad pada pukul 2 pagi kerana penat. Jadi bermalam di hospital Tuanku Fauziah la dia malam tadi.

Sunday, June 26, 2011

KHEROW MARCH WITHOUT A VOCALIST


Kherow has kicked out their vocalist Priscilla Kristy for personal reason. Kherow will announce her replacement soonest possible as they are set  for the new recordings. Recently, Kherow played a devastating show, The Gathering Of Terror  on 25th June 2011 at their hometown. The shows still can be considered a success even Bob Baharzakh, their bassist took over all the vocals duties for the first time. 


Kherow were pleased with all your supports and will continue to rock the scene! Keep on rocking in the free world!

Thursday, May 26, 2011

AU REVOIR "Engine Of My Heart" CD

Faithcraft Productions are proud to announce the new cd of the most sadistic rock acts the underground has to offer. Au Revoir recaptures the emotional tension of Sentenced, the mystical side of Root, the hurricanic part of Scorpions, the dirty attitude of Motorhead and crush it into one insane combination.

Get it from Faithcraft Productions for RM16 (Post Laju ) or USD 12 or Euro10. To buy it using money transfer please contact us first: +60164757931. Get our cd and official water-proof sticker with special price RM20 (including post and packaging).
Release on 1st June 2011

MORBID ANGEL DI SINGAPORE

Mendapat tahu Morbid Angel akan membuat persembahan eksklusif di rantau ini membuatkan hati aku berdebar. Mana tidaknya, ia seolah-olah bermimpi untuk menyaksikan dewa death metal tertua dan tergila di dunia ini. Kewujudan Morbid Angel telah memberi pengaruh dunia muzik ektrim seluruh dunia untuk menjulang death metal sebagai satu sub genre muzik yang sangat rumit, buas dan berskala tinggi. Dan tidak dapat dijangkal lagi mereka memuja syaithan menerusi lirik David Vincent yang bersandarkan dunia kegelapan, kesesatan, pemujaan kabal serta inspirasi dari Lovecraft. Manakala Trey Azagthoth suatu ketika dahulu sering kali mengelar tubuhnya dan membiarkan darah mengalir di gitar nya apabila membuat persembahan. ( bukan Maniac yang lakukan nya dahulu!). 

Kumpulan kelahiran metropolitan death metal, Florida ini dinobatkan antara 50 Kumpulan Muzik Paling Berat Penah Wujud di dalam majalah Revolver dan album pertama mereka yang diterbitkan pada 1989 iaitu “Altar Of Madness” adalah dikategorikan sebagai antara 20 Album Paling Jahat Pernah Direkodkan oleh majalah muzik antarabangsa Metal Hammer.


Morbid Angel walaupun tidak pernah mendapat liputan dari media arus perdana atau MTV tetap mempunyai pengaruh yang sangat besar dalam dunia muzik antarabangsa disebabkan kemahiran mereka bermain alat muzik adalah luar biasa dan penulisan lagu mereka yang begitu kompleks. Untuk pengetahuan anda semua, pada awal perkenalan aku dengan death metal hanya ada 2 terma yang aku ketahui untuk mengklasifikasi muzik ini. Pertama; Brutal Death Metal. Kedua; Teknikal Death Metal. Dan Morbid Angel dikategorikan sebagai death metal dengan unsur teknikal yang tinggi. Beberapa tahun selepas mengenali 2 subjek muzik ini barulah aku berkenalan dengan Melodik Death Metal.

Morbid Angel tidak asing dari kontroversi yang pelik-pelik antaranya, David Vincent yang dikatakan seorang yang bernafsu pelik dan berminat dengan seks ganas. Beliau turut dikatakan seorang yang berfahaman facist. Manakala Trey sering mendakwa meminati kumpulan-kumpulan rock /metal ‘gatal’ di dalam temubual bersamanya telah mengecewakan sebahagian besar peminat arus death metal. Dan yang terkini, pergaduhan Trey dan Glen Benton dari kumpulan VITAL REMAINS dan DEICIDE kelihatan semakin meruncing disebabkan kata-kata penghinaan yang dilemparkan oleh Glen Benton membuatkan Trey membalas dengan komen yang lebih kesat. Ironi nya, Tim Yueng yang merupakan tour drummer kepada Vital Remains adalah orang yang sama membantu Morbid Angel dalam siri tour ini?!

Mengimbau kepada kenangan lalu,aku berkenalan dengan Morbid Angel menerusi kaset bootleg kompilasi yang dikeluarkan oleh VSP pada tahun 1994 berjudul Battle Of Fear milik Badril (editor kepada Thanatopsis zine). Kagum dengan susunan muzik lagu “God Of Emptiness”, aku terus ke kedai muzik untuk mendapatkan “Blessed Are The Sick” ( kegemaran sepanjang masa ) dan “Altar Of Madness”. Album terakhir yang mereka yang aku beli adalah “Domination”. Aku sendiri tidak pasti kenapa aku lupakan mereka selepas itu. Apa yang pasti, aku baru mendengar “Formulas Fatal To The Flesh” beberapa minggu yang lalu walaupun telah digesa untuk mendengarnya oleh Ijan Buraksa 10 tahun lalu. Antara kenangan manis bersama Morbid Angel yang lain, adalah ketika mula berjinak-jinak untuk mempelajari plucking gitar, lagu pertama yang aku mainkan semestinya “Desolate Ways” dan “Fade To Black”. Budak-budak sekarang tahu ke lagu “Desolate Ways” tu? 

Bahang yang terasa seolah-olah ketika zaman remaja dulu. Susah untuk tidur, duit berjimat cermat dan perancangan yang rapi. Tetapi apa yang terjadi semalam amat member trauma kepada aku, rasanya aku tidak akan ke Singapore lagi selepas ini. Banyak kawan-kawan bertanya apa sebenarnya yang terjadi semalam? Ini adalah siri dialog aku dengan ICA (Immigration Checkpoint Authority):

Pig eater officer: Mr. Rammy, you are banned to enter Singapore till 2012.

Me: What?

Pig eater officer: Why you being prohibited before?

Me: Because of some error in my passport. But I already amend it and I bring all the documents like you said before?

(Sambil melihat dokumen-dokumen yang aku bawa termasuk surat beranak aku) Pig eater officer: These documents are from your side? Where is the ICQ letter?

Me: Last time I entered here, you guys told me to bring these? You never said I’ve been banned or anything?

Pig eater officer: Where is the ICQ letter?

Me: What is ICQ letter? I don’t understand?

Pig eater officer: You have to write down for permission to our HQ in Singapore before you coming here again. And when they replied it back, they allow you to visit Singapore. You bring that letter to me. That is a normal procedure.

Me: Why they didn’t tell me about that before? Why I didn’t get any notice before or anything stamped on my passport before?

Pig eater officer: Okay, you know it by now. 

(Sangat-sangat bengang tapi cuba juga kawal) Me: Please sir, can I do anything to let me through? Can I write down the letter now?

Pig eater officer: No. You have to go back. Even if you write down today, they will not approve it today. It will that some times for them to reply.

(Terpaksa merayu) Me: Please sir, I have booked everything there sir..the flight, the hotel, can you help me sir?

Pig eater officer: No, this is a normal procedure. We have to send you back to Malaysia.

Memang aku marah sangat waktu itu. Singapore memang celaka. Aku benci Singapore, jika bukan kerana Morbid Angel tidak aku hinggin hendak datang ke sini. Aku kembali ke Terminal Larkin, tiket untuk balik ke Kangar hanya ada malam ini, jadi aku merayau-rayau macam kutu ke merata tempat. . Kawan-kawan di J.B semua sedang berkerja, Aku jadi Mall Rat. Habis merapu aku ke MPH Bookstore, Anthony yang baru habis kerja datang menyelamat aku disitu. Terima kasih banyak lagi kepada Anthony yang sentiasa bersedia memberi pertolongan dan belanja aku makan serta karaoke. 

Di atas bas, duduk di sebelah aku Jean, jejaka Jepun yang pada mulanya lagaknya sombong. Namun selepas berborak-borak dan apabila aku mula bercerita pasal filem Zaito ichi. Beliau serta merta mesra, malah hiruk piruk dek suaranya yang kuat bercerita tentang antologi Zaito ichi. Rupanya filem berkenaan mempunyai banyak siri sejak zaman 50-an lagi. Sejak zaman filem hitam-putih lagi. Beliau bercerita lagi filem Zaito ici tamat setelah pelakon watak utamanya meninggal dunia 3 tahun yang lalu. Kepada yang belum pernah melihat Zaito ichi, filem ini mengisahkan seorang samurai yang pura-pura buta, suka berjudi, suka pelacur, miang, dibenci yakuza namun sangat hebat mengunakan pedang.

Jean pun peminat filem Quentin Tarantino, yang membuatkan kami buat bising gila-gila menceritakan adegan dari Pulp Fiction dan Deathproof. Sayangnya Jean masih belum menonton From Dust Till Dawn dan Kill Bill. Selepas itu banyak yang kami bualkan dari makanan ke kerjaya beliau. Jean seorang arkitek yang mempunyai firma di Singapore, kedatangan beliau adalah untuk memantau perkerja-pekerjanya dan melawat Malaysia untuk pertama kali dan untuk melihat hotel-hotel yang di reka beliau di Langkawi. Jean juga bercerita tentang muzik kegemaran beliau- jazz dan samba. Beliau juga sangat menghormati pemuzik Filipina. Entah kenapa? Kepercayaan beliau yang tiada pemuzik yang boleh digelar professional. Kalau ada pun tidak ramai. Kata beliau; I don’t belive there is a professional musician? Maybe 1 or 2. How can you say, you are professional? How much money you can make by playing music? How many hours did you spent for music every day?

Aku tidak berkata apa-apa. Hanya tersenyum. Kemudian aku memberitahu beliau aku juga pemuzik, namun aku pun bukan professional. Sekadar hobi dan aku ada kerja lain untuk menyara hidup. Kami gelak lagi mengutuk pemuzik. Hahaha. Jean memang gila. Rasanya perjalanan pulang tidak bosan pula bila ada Jean di sisi. Sampai sahaja di Alor Setar, aku janji untuk cari beliau dalam facebook sebab aku perlu turun ke Jitra untuk ambil kereta di rumah Badril. Manakala Jean terus dengan bas ke jeti Kuala Perlis.

Wednesday, April 20, 2011

SESI RAKAMAN RABAX



Sebuah kumpulan yang dianggotai 3 orang remaja dari Perlis kini dalam proses merakamkan lagu pertama mereka di Faithcraft Studio.

Kumpulan yang mengelarkan diri mereka sebagai RABAX ini memainkan muzik pop rock dengan sentuhan gothic menyatakan ini adalah ekperimentasi pertama mereka dalam mencari identiti dan hala tuju muzik mereka seterusnya.


Monday, March 21, 2011

LATIHAN PERTAMA WRECKER



Latihan rasmi Wrecker telah berjalan lancar pada Sabtu dan Ahad lalu. Beberapa lagu telah ditulis dan akan direkodkan pada hujung tahun ini. Sebagai makluman, Wrecker ditubuhkan atas idea aku apabila melihat kejayaan merekodkan lagu “Perisher” untuk album terbaru Au Revoir dengan formula yang sama. Dari idea yang pada mulanya sekadar suka-suka, tercetuslah ilham untuk menubuhkan Wrecker yang pada asalnya diberi nama Perisher, namun disebabkan sebuah band dari Sweden telah mengunakannya kami sepakat mengunakan Wrecker sebagai nama rasmi.

Wrecker ditubuhkan pada pertengahan 2010 sebagai kumpulan punk rock & roll dengan mengunapakai konsep hanya permainan gitar bass, dram dan vokal. Kumpulan ini lebih kepada party band dan rakaman secara live. Wrecker akan menekankan unsur aggresif, mentah dan mudah. Pemuzik yang terlibat adalah aku sebagai pemain dram, Haidir sebagai pemain bass dan Chain sebagai pemain bass serta vokal.
Selain latihan kami telah melakukan riadah mendaki bukit dan jalan-jalan cari makan di sekitar Perlis. Nantikan kemunculan demo Wrecker yang pastinya akan memusnahkan anda semua!

MENGUKIR NADA DARI BESI

MENGUKIR NADA DARI BESI Penulis: Rammy Azmi Penerbit: Karya Raya Publishing Edaran: Faithcraft Productions Asal: Maaysia Baha...