Thursday, September 10, 2009

STORMING STEELS & HELLWITCH



Today I wanna tell you a story about how I agreed to do an artworks for Storming Steels and Hellwitch split cd. I known Fufu (or known as Witch Hunter ) of Storming Steels for about 10 years now. We have been working together in the same factory in our ‘darkest’ era. He formed this Thrash/Power metal band Storming Steels in 2007, and I was very happy with his commitment and waiting for their record impatiently. When they entered Retrex studio to record their material for the first time, I’m honored to give them some advises and tips. On those days, I was working in Bedong, Kedah.


Nostalgic. We were both harsh labours ten years ago


So, Fufu kept asking me to do the front cover artwork for the debut album. I told him, that I’m busy. He wanted an old school feeling something like Iron Maiden or Destruction cover, but he wanted the line-up to be cartoonized. So, one night in about 2-3 hours, I did it. Together with their band’s logo.

Few months later, Fufu came to me told, they cancelled the debut album, but wanted to released them as split cd with US, Hellwitch. I was great news. But I think, it is better for them to release a debut album on their own first. Then they can use Hellwitch fame to release a split cd. But Fufu told me, his vocalist really wanted to release this with Hellwitch desperately. So be it....
Then I have to alter my artwork but adding Hellwitch personels in it. I computerized it, so it became how it looks on the cd. Gladly, the bands and the label like it. It was the first of it kind in Malaysia anyway.

With the release of this product, I begin to write with Pat Ranieri (vocalist & guitarist) of Hellwitch. A very friendly guy who still into tapes and cd trading. He is also kind enough to sent me some unreleased and advance tracks of Hellwitch which I appreciated so much. But amongst the best stuffs I got from him is this gig poster from 1986. They’re one of the opening acts for Morbid Angel gig along with Massacre, Obliviom and others. Just look at the hand-written logos!! The is pure old school!



Monday, September 7, 2009

OF FAITH AND VICTORIOUS WEAPONS

Antara perkara yang menyakitkan hati sebagai tuan studio bila tengok beginners datang menyewa. Dalam masa yang sama kita teringat masa kita pula yang beginner dahulu. Masa tu kepuasan dalam menghayati muzik yang paling penting, maknanya walaupun permainan kita hancur tetapi kepuasan dalam melepaskan emosi itu yang kita utamakan.

Jadi disitu kita tidak pernah pentingkan aspek technical dan skill. Maka bahana yang diterima adalah tuan studio itu. Contohnya cymbal zildjan 16” aku hancur dek penangan lagu Sudirman aja, skin Remo snare aku musnah dek lagu Bunkface aja, dan sebagainya. Jadi akulah yang pening kepala. Sebab rata-rata budak yang datang jamming ni bukannya ada duit sangat pun, ada yang masih bersekolah, ada yang jobless, lebih teruk hopeless.

Sebenarnya Faithcraft Studio bukan menjana pendapatan yang tinggi pun, bahkan aku sering menanggung kos lebihan setiap bulan. Ya lah, memang kita suka bila studio ini menjadi pusat atau basement untuk kawan-kawan menjana kreativiti, menjalani latihan. Namun yang lebih sebenarnya diharapkan oleh mereka. Mereka mahu studio ini dijadikan macam sebuah charity place yang ditaja oleh aku. Penah ada satu ketika, bila mengetahui ada yang nak rekod lagu di studio aku. Aku pun mula la upgrade equipments aku dengan tambahan crash cymbal, tambahan microphones, cable baru dan sebagainya demi mendapatkan sound yang terbaik untuk mereka. Akhirnya aku juga yang kecewa. Penah aku mendapat untung sebanyak RM10 sahaja dalam sebulan setelah ditolak segala kos elektrik dan kerosakan!


Kenapa aku teruskan Faithcraft? Sebabnya inilah impian aku. Untuk mempunyai sebuah basement untuk aku terus berkarya, dan menjalankan aktiviti yang membebaskan aku dari tekanan hidup. Inilah tempat yang mengambarkan diri aku sebenar. Diluar sana, aku seperti orang lain, hidup hipokrit dengan pakaian dan cara hidup normal yang sememangnya bukan diri aku. Disinilah tempat aku curahkan kreativiti aku dalam muzik, lukisan dan penulisan, disini tempat aku meditasi, sembahyang, baca kitab. Disinilah tempat aku rehat dan tidur. Disinilah tempat aku bersenam. Dan sinilah juga tempat aku mendapat hiburan dan ber musyawarah bersama rakan-rakan.

Jadi Faithcraft Productions buat masa ini memenuhi keperluan dari aspek peribadi aku buat masa ini. Sekadar basement berlesen yang ditubuhkan pada dasarnya untuk perjuangan muzik. Tetapi kini, ia lebih dari itu....

MENGUKIR NADA DARI BESI

MENGUKIR NADA DARI BESI Penulis: Rammy Azmi Penerbit: Karya Raya Publishing Edaran: Faithcraft Productions Asal: Maaysia Baha...